生活格子

請順便告知診所是生活格子的忠實網友(水人幫餓勢力).希望終有1天能讓所有醫生禮遇.(如果沒有速回報.將註記之)line:94im台北背包客棧住宿| 國際台北青年旅館| backpackers| 通舖上下舖| taipeihostels| 短期租屋酒店公寓| 飯店旅館
查看: 453|回復: 1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[港澳陸客赴台] [香港人]60人赴台灣旅遊.應包團?亦或選擇自由行?

中級會員

[香港人]60人赴台灣旅遊.應包團?亦或選擇自由行?

台灣旅遊包車,共乘車係乜冬冬?

60人住埋同一間酒店的話有D難度,一間酒店未必會有咁多吉房...

包團係乜?可唔可以報指定旅行團?可唔可以用團體機票酒店方式自由行?

打算同親戚朋友一行六十人暑假去台灣玩,唔知自由行好定跟旅行社團好?

包團未必比參旅行團便宜, 因為行程, 景點可按自己要求決定, 不過全程有專人打點機票、酒店、交通等繁瑣雜務, 60人當然包團最著數. 60人包團已等如普遍旅行團2~3團, 可以講吓價

包團是指與旅行社簽訂合約,自己組合成團,旅行社提供機票、酒店、交通、行程、導遊等服務。
一來價錢比個別參加旅行團更便宜,二來行程可按自己要求決定,三來全程有專人打點機票、酒店、交通等繁瑣雜務,應該是最化算。

中級會員

香港人赴台灣旅遊

台北.清境玩8天親子旅遊行程.景點請幫忙看一下

信義商圈香堤大道.松菸文創園區.五分埔成衣批發市場.饒河街夜市..都不用去?這樣算有到台北嗎?

去過台灣兩次
頭一次坐CI, 大約是6~7年去的事
第2次坐 HK EXPRESS
來緊第3次, 都是坐CI, 不是說KA不好, 不過價錢, 航班CI 較好, 選擇多

-------------------------

唔同時候訂同唔同機票限制都會影響價錢
我係比你睇同一時間, 都係航空公司官網訂, 邊有可能爭一倍價錢?
我試果時都係爭$100唔夠一個人!
Open Jaw係可能會貴少少, 但唔會貴一倍囉~

--------------------------

我諗我都叫做本版常駐版友中坐得多高鐵之一,可以分享下
其實坐高鐵真係冇特別, 尤其係新竹落台中果段, 風景冇特別, 你個仔隨時望兩眼就會訓左

----------------------------

你個行程,撘車太長太多,其實有點辛苦的。集中玩台北有無得諗?

--------------------------

台北+清境 8天親子游 (3月尾出發)

Day 1 > ,零晨機到台北 >

Day 2 >一早坐台鐵/高鐵>包車去天馬牧場(因為呀女愛草泥馬)> 埔里 金剛基地(呀仔至愛)>埔里溫泉渡假村checkin 私人泡湯房 > 埔里夜市  

這天行程要包車9小時$4000,合理嗎?

因為當天係星期一台灣假期, 唔知夜市有冇遊戲玩,因為民宿話大型夜市只開星期五及六, 其他時間只有少量食市。有冇印象埔里夜市平日係咪只係小型?

Day 3 > 一早上清境>青青草原 (因係平日,係咪唔會有表演睇 ?) >可能join睇星團> 住音樂城堡

Day 4 >  希望睇到雲海>清境周邊景點> 台鐵/高鐵落台北> 台北酒店checkin

Day 5 > 六國村 或小人國(可以唔去, 有冇地點好介紹? ) > 101到此一遊 > 士林夜士

Day 6 > 一早坐火車去九份, 十份, 平溪線 (想唔包車, 坐火車睇埋風景可行嗎?) > 寧夏夜市

Day 7 > 木柵動物園>貓山>上引dinner

Day 8 > 回港

各位bother sister, 我第一次去台灣,請多多指教。

我想問下有冇台灣的士費計算apps ?

有冇電召的士電話?