生活格子

請順便告知診所是生活格子的忠實網友(水人幫餓勢力).希望終有1天能讓所有醫生禮遇.(如果沒有速回報.將註記之)line:94im台北背包客棧住宿| 國際台北青年旅館| backpackers| 通舖上下舖| taipeihostels| 短期租屋酒店公寓| 飯店旅館
查看: 374|回復: 1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[香港人赴台] 我係台灣整形割完雙眼皮喇!

1萬

版主

我係台灣整形割完雙眼皮喇!

之前係度問過有無姊妹去過內湖美麗x搵劉ec,可惜無人答我
但我星期一已經膽粗粗飛咗過黎
之前都有諗過楊ec又或者張ec
但係呢兩個咁啱時間上都就唔太到
車ec係台灣forum入面就成日搵打手賣廣告,感覺好似古怪怪
所以無意中我搵咗劉ec
見佢無乜打手,雖然討論唔多,但都係好評,又本身係眼科ec,感覺放心d
佢仲有出過有關眼整形同埋化妝保養嘅書

星期一見咗ec,好靚女,診所姑娘非常有善
我本身係內雙,眼尾脂肪厚,向上望有d三角眼,長期無神
本來以為我要全割
後來ec 話我用逢嘅已經得,眼尾微創抽脂,眼頭開唔開都得,開咗就立體d,我決定開埋
價錢本來55000,佢收我齊頭五萬,再送三支消炎去腫點滴

星期二,動刀
約2:30,先敷半個鐘麻醉
再上豬肉枱
其實敷咗麻醉再打麻醉針係唔痛嘅
事實上成個過程只係佢放個保護眼球野入黎果陣有d不適之外
其餘只係驚,因為我好怕做到一半突然麻醉失效
根據ec講,痛其實係唔會,只係一定唔會覺得太舒服,始終唔係享受緊
開眼尾脂肪同埋吊線其實無乜點,傳說中嘅止血人肉bbq味亦可以接受,只係燶燶地咁,唔太恐怖
反而開眼頭時感覺到佢好大力咁襟我眼頭,因為佢話要搵番條靭帶出黎聯好佢

係呢個時候,我好慶幸自己搵眼科醫師做,因為過程中有頗多時候係需要揭開少少眼皮落針,感覺上眼科始終pro d

手術做咗差唔多個幾鐘,去冰敷同埋打消炎針
術後成眼線,一定係樣衰,好在傷口無出血
番酒店後我除咗去廁所同食野外,無間斷冰敷

第二日,傳說中應該係再腫d豬頭look
我又無wor
仲開始慢慢消腫
無沁血無瘀血無痛
淨腫
右眼腫過左眼
可能我右眼動刀先緊張
再番去打消腫針,途中姑娘繼續幫我冰敷
事後本來想幫襯ec買本佢嘅書當支持下,點知姑娘送比我,呵呵

第三日,即係今日,話唔腫就假嘅,但亦睇得出係消緊,擦葯洗傷口時明顯見到d線頭比第一日鬆
再番去打埋最後一支消炎
比ec順手睇睇
亦順手打埋微晶
0.5打鼻,下巴打咗少少,留番0.2星期一去拆線時睇邊度要補
打前有敷麻葯,唔痛
山根位打完好靚

Btw 少少補充資料
洗頭方面我星期二朝狠狠地自己洗得好乾淨,護髮素都無落,我長頭髮日日疏all back 瞓覺都扎住,頂到三日,不過聽日打算樣衰d都去洗頭舖洗
勸各位sis都儘量扎住個頭瞓,始終頭髮污糟如果瞓時掂到傷口就何苦

洗面方面,我日日用bioderma濕化妝綿抹面,再用海棉濕清水抹下
小心d唔好掂到傷口就得
要我成星期唔洗臉自問頂唔順,
二黎成面油都驚感染傷口
三黎到時整好對眼同鼻但爛面又何苦

黑超就一定要帶,雖然酒店d人見你由朝早7:00落去食早餐到天黑落便利店買野食都帶住副超,盲嘅都知你整容,不過縂好過周街嚇人

Share 住咁多,我用iPhone post唔到相,寫到手都跛
不過overall暫時為止我好滿意,因為ec實在好細心,宜家就等星期一拆線喇

update 29/9
宜家唯有就係不斷地等消腫
懶到出汁0既我, 終於攪晒D相
平時其實cd-rom多0既我, 希望盡少少綿力分享比香港sis研究0下...

金牌會員

感謝分享

能夠效果出來又自然

真是替妳感到開心
請mail口碑醫師/會查證:吳榮 莊家榮 美麗爾 風華 群英 陳淑賢 翁昭仁