生活格子

請順便告知診所是生活格子的忠實網友(水人幫餓勢力).希望終有1天能讓所有醫生禮遇.(如果沒有速回報.將註記之)line:94im台北背包客棧住宿| 國際台北青年旅館| backpackers| 通舖上下舖| taipeihostels| 短期租屋酒店公寓| 飯店旅館
查看: 301|回復: 1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[香港人赴台] 雙眼皮一個月分享,亦希望有經驗的比點意見

1萬

論壇元老

雙眼皮一個月分享,亦希望有經驗的比點意見

之前都有係到一直開post問關於雙眼皮資訊
8月頭終於自己私下搵左專科醫生整,佢係整埋線(因為我又唔鍾意吊線keep得一兩年再整形會痛多幾次,但又唔想割番唔到頭)埋線就話keep到五至八年(醫生講)。價錢萬六 ,其實香港朋友話算貴,台灣平好多但我無咁多時間出外地。

佢話會埋十條線左右,之後當眼皮形成疤痕就靠疤痕拉住眼廉,變成雙眼皮,線會3-4個月被人體吸收,日後疤痕平左或無力就變番原型。整時候打麻醉藥但都有小小痛,前後兩隻眼做左45分鐘。

其實我到而加都覺得會唔會割得有小小高,因為d朋友見到都話高,定係因為以前太單眼皮反差太大,朋友一睇就知我有唔妥, 但自己覺得個型幾好同對稱,不過係而加雙眼皮深,尋日覆診醫生話我未消哂腫,大概完全好番要等線完全被吸收哂先。佢話叫我慢慢等。

未整之前係好單好單好單,好似韓國果種超單眼皮但又未算肥眼皮

整完第一日好腫,大家應該都成日見E D圖

第三日

第五日

7天-之後岩岩一星期就去拆線

14天-第二星期,未算消左好多腫,果陣都幾擔心...

21天-第三星期都消左小小

30天-一個月,眼皮對比起一星期果陣消左一半左右,我覺得自己消腫算係好慢…漫長的一個月

37天 - 而加睇落就好似平時雙眼皮深種D眼皮咁,不過識我嘅朋友就一望就知整左雙眼皮,因為隻眼實在大左太多

我係完全唔介意比人知整左雙眼皮,因為明知自己以前隻眼核突,知道可以有方法變得更好係好正常,又唔係害人又唔算對傷害緊自己身體,只係一個小手術~~

其實想知大家覺得我算唔算失敗或太高/又或者而加好無睇,因為我諗如果係女仔上埋眼線化妝就岩岩好,但我男仔唔駛化妝。(因為我而加一個月,但問過有d人佢話我好似消腫算慢,等耐d時間睇)但上網成日睇d人一兩個星期就好番哂...同埋我擔心因為眼皮有脂肪所以會厚(整果陣醫生睇過話我唔駛抽脂)我有諗過如果好多人都覺得我整得太高,我有打算去整低番小小(不過埋線好似有D難度) 或者抽一抽眼兼脂肪可能會縮番上去。

但我亦未知自己完全消腫會係點, 同埋日日朝早起身都好腫,到下午或夜晚先變番薄,問左醫生佢都話會有e個情況...想睇下有無人之前都係咁,最怕以後日日朝早番工都腫...佢話我遲d好番會再消多3/4成...唔知真定假,總覺得醫生講好多野係為左安慰人

金牌會員

有時間就多冰敷,吃的注意一下先不要吃重口味食物,有可能也會造成虛腫!我朋友之前用割的更腫結果還是留下疤痕後來還是只能擦淡疤藥膏讓疤痕慢慢變淡消不掉。。。在讓傷口恢復一段時間看看吧!只是割的恢復時間都會很長要有心理準備
請mail口碑醫師/會查證:吳榮 莊家榮 美麗爾 風華 群英 陳淑賢 翁昭仁